Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Σταύρου Αυγολούπη: "2016. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ"

φωτο: ανδριάντας του Αριστοτέλη στο ΑΠΘ (δωρεά Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσ/νίκης)
Διαβάστε στη συνέχεια:
*Η UNESCO ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟ 2016 
ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»
*Το Παγκόσμιο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ» τίθεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου 
(Το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» διοργανώνεται στις 23-28 Μαΐου του 2016, για τον εορτασμό της επετείου των 2400 χρόνων από τη γέννηση του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη. Οι εργασίες του, θα πραγματοποιηθούν στο ΑΠΘ)
του Σταύρου Αυγολούπη 
Καθηγητή Αστρονομίας του Π.Τ.Δ.Ε. του Α.Π.Θ. 
Μέλους του Δ.Σ. και του Ε.Σ. του ‘’Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών’’



Η UNESCO ΧΑΡΙΣΕ ΣΤΟ 2016 
ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

Είμαστε πολύ τυχεροί που θα γιορτάζουμε, όλη η ανθρωπότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, τα 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου και πανεπιστήμονα Σταγειρίτη Αριστοτέλη.
Το γνωστό σε όλους «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», που ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το 2013 συνέλαβε την ιδέα για τη διοργάνωση μέσα στο 2016 ενός Παγκόσμιου Συνεδρίου «Αριστοτέλης-2400 χρόνια».
Αυτή η πρόταση μεταφέρθηκε στην Πρόεδρο της «Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής» για την UNESCO και έτσι συναποφασίστηκε η κατάθεση αίτησης για την ανακήρυξη του 2016 σε «Παγκόσμιο Έτος Αριστοτέλη».

Τον Ιανουάριο 2015 κατατέθηκε ο σχετικός φάκελος και η τελική επιλογή, μεταξύ των 30 ιδεών που προκρίθηκαν, έγινε στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στην 38η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO.
Η ανακήρυξη αυτή έχει διεθνή χαρακτήρα και έτσι όλος ο κόσμος κατά τη διάρκεια του 2016 θα πανηγυρίζει με πλήθος επετειακών εκδηλώσεων και επιστημονικών Συνεδρίων τιμώντας τον Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη και ατενίζοντας ένα καλύτερο αύριο για όλη την ανθρωπότητα. Τον πρώτο λόγο, όμως, τον έχει η χώρα μας, τον έχει το Πανεπιστήμιό μας, που έχει το όνομά του, αλλά και ο καθένας μας προσωπικά.

Το 2016, λοιπόν, συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννηση του φιλοσόφου Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 π.Χ.. Ο μέγας πανεπιστήμονας Αριστοτέλης υπήρξε διπλά Σταγειρίτης: όχι μόνον με τη γέννησή του, αλλά και με την επιτυχία του να επανιδρύσει την κατεστραμμένη γενέτειρά του, ώστε να γίνει ο δεύτερος οικιστής και νομοθέτης των Αρχαίων Σταγείρων.
Το πνευματικό έργο του Αριστοτέλη είναι τεράστιο σε μέγεθος και αξεπέραστο σε ποιότητα, ώστε ακόμη και σήμερα κατατεθειμένο στην παγκόσμια επιστημονική Τράπεζα εμφανίζεται με προοπτική αιώνων και αποτελεί πνευματικό αγαθό όλης της ανθρωπότητας. Αυτό το πανεπιστημονικό έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη συνεχίζει και σήμερα, μετά από 24 ολόκληρους αιώνες , να επηρεάζει την Ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος.

"Παγχαλκιδικός Λόγος" τεύχος 26 (Ιαν/Φεβ/Μαρ 2016)


 Το Παγκόσμιο Συνέδριο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2400 ΧΡΟΝΙΑ» 
τίθεται υπό την αιγίδα 
του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ (ΔΙΚΑΜ), Ομότιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου και τα μέλη του Δ.Σ., Καθηγητές Ιωάννη Σειραδάκη, Αντιπρόεδρο, Ζαχαρία Σκούρα, Γ. Γραμματέα, και Σταύρο Αυγολούπη, Μέλος.



Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΑΜ, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου, «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια». Την διοργάνωση έχει αναλάβει με πρωτοβουλία του το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» του Α.Π.Θ., το οποίο έχει την αμέριστη στήριξη και συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Λόγω της σπουδαιότητας του γεγονότος, η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, απηύθυνε το αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, να θέσει Υπό την Αιγίδα του το Συνέδριο και να το τιμήσει με την παρουσία του κηρύσσοντας την Έναρξη του Συνεδρίου. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τα μέλη του Δ.Σ. για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συνεδρίου, απεδέχθη ασμένως το αίτημα να θέσει υπό την Αιγίδα του το Συνέδριο. Ταυτόχρονα δήλωσε την αμέριστη ηθική συμπαράστασή του στο όλο εγχείρημα και διαβεβαίωσε για την πρόθεση και επιθυμία του να κηρύξει την Έναρξη του Συνεδρίου. 

Το Παγκόσμιο Συνέδριο «Αριστοτέλης 2400 χρόνια» διοργανώνεται στις 23-28 Μαΐου του 2016, για τον εορτασμό της επετείου των 2400 χρόνων από τη γέννηση του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη. 
Στόχος του είναι να αναδείξει το μοναδικό σε μέγεθος και επιρροή στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος Αριστοτελικό έργο - γεγονός που το καθιστά αναπόσπαστο και ουσιαστικό τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς - , τον διεπιστημονικό του χαρακτήρα, την καθολικότητα και την επικαιρότητά του. 
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που φέρει το όνομά του, στα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη, καθώς και στην αρχαία Μίεζα, τον τόπο όπου ο φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο.






Δεν υπάρχουν σχόλια: